Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Shop

Doe mee

De Strafste School 2022

MNM50

Bijna de helft van de jongeren heeft financiële problemen door corona 💸

geld/werk

ma 18 mei - 4:00

De coronacrisis zorgt voor heel wat financiële zorgen: niet alleen ouders, maar ook jongeren voelen de coronacrisis in hun portemonnee. Dat kunnen we afleiden uit een onderzoek van Febelfin met een duizendtal jongeren tussen de 16 en 30 jaar.
Geldonderzoek

Je studentenjob die je (tijdelijk) niet meer kan uitoefenen, je zakgeld dat naar beneden gehaald wordt of tijdelijk werkloos zijn: corona zorgt voor heel wat financiële zorgen. 45% van de jongeren gaf aan in financiële problemen te zitten door corona. Dat is bijna de helft! Bij 13% zijn dat zelfs zware financiële problemen.

Algemeen gezien piekert 39% van de jongeren wel eens over zijn/haar/hun financiële situatie, maar door de impact van de coronacrisis stijgt dat naar 56%.

We maken ons zorgen over onze eigen financiële situatie, maar ook die van onze ouders. Ongeveer een derde denkt dat zijn/haar/hun ouders financieel getroffen zijn door de coronacrisis, en eenzelfde aantal zegt dat ze geen financiële steun van de ouders meer krijgen. 1 op de 8 jongeren geeft zelfs aan zijn/haar/hun ouders zelf te moeten ondersteunen.

Uit het onderzoek bleek ook dat er een sterke link bestaat tussen je financiële kennis en geldproblemen. Anders gezegd: wie minder goed op de hoogte is van zijn geld, houdt zich minder graag bezig met geld én heeft vaker geldproblemen.

Het betekent natuurlijk niet dat, als je goed op de hoogte bent van je geld, je automatisch geen geldproblemen hebt. Er zijn ook nog andere factoren die meespelen, zoals bijvoorbeeld je loon. Maar het is wel zo dat weinig geldkennis en betrokkenheid de kans wel verhoogt op financiële problemen.

Slechts 27% van de jongeren geeft zichzelf een hoge score als het gaat over financiële kennis. 24% geeft aan heel slecht op de hoogte te zijn van geld en wat daarbij komt kijken. Vooral over leningen, verzekeringen, pensioensparen en belastingen weten jongeren weinig.

Financiële problemen zorgen ook voor minder spaargeld: hoewel 85% nog altijd iets kan opzijzetten, vindt 48% van de jongeren van zichzelf dat hij/zij/hen niet voldoende kan sparen. 15% kan zelfs helemaal niets opzijzetten, terwijl 5% daarvan zijn of haar spaargeld zelfs moet gebruiken om rond te komen.

Toch kan 52% nog genoeg sparen: 36% van de jongeren spaart zelfs meer dan voor de crisis.

Goed op de hoogte zijn van je eigen financiële situatie is dus enorm belangrijk. Een vraag over betalen of je spaargeld? Tips om niet in de val te trappen van fraudeurs? Video's over digitaal betalen? Je vindt een antwoord op al jouw vragen op Febelfin.be!

Meer zoals dit...

Meer MNM?

Check onze socials en de MNM-app om zeker niets te missen.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet