Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Shop

Doe mee

De Strafste School 2022

MNM50

Dit was MNM What's NXT vanuit Brugge!

generation m

vr 13 mei - 11:23

Het schooljaar loopt op zijn einde. Momenteel ben je waarschijnlijk aan het zweten boven een cursus, je thesis aan het vervloeken … en je misschien al kapot aan het stressen over de volgende stap. Wel, no worries! Dorianne ging met Generation M naar ‘MNM What’s NXT’ en vond er antwoorden op al jouw prangende vragen: hoe moet je solliciteren? Welk loon kan je verwachten?
Dorianne & Mien

MNM What’s NXT is een driedaagse beurs en technologiefestival in het BMCC in Brugge. Je maakt er kennis met meer dan 60 West-Vlaamse bedrijven, waaronder misschien je toekomstige werkgever!

Net afgestudeerd? Dan krijg je meteen een heleboel handige tips & tricks mee om een verpletterende indruk te maken. Dorianne ging er alvast voor jou al wat tips scoren.

Zo schrijf je een killer cv!

Beginnen doen we bij het begin: een goed cv. Hoe zorg je ervoor dat die in het oog springt bij je droombedrijf? 

Ellen Cosyn (35) weet raad: ze werkt bij Randstad en geeft ook workshops aan studenten over solliciteren.

 1. Bij een cv is het belangrijk dat je in één oogopslag kan zien wie je bent en wat jouw skills zijn. Het hoeft niet heel hip of flashy te zijn. Sober mag, uitgezonderd misschien als je in een creatieve sector zit.
 2. Veel mensen weten dit niet, maar een cv stel je anti-chronologisch op. Zet dus eerst je meest recente studies en ervaring en werk naar beneden.
 3. Ik vind het heel fijn als mensen de moeite doen om bovenaan een kort kernachtig tekstje schrijven waarin ze zeggen wie ze zijn en wat ze doen en wat hen er doet uitspringen.

Het hoef niet heel hip of flashy te zijn

— Ellen Jansegers

Motiveren en solliciteren

Wanneer je killer cv eindelijk is opgesteld, heb je nog wat werk voor de boeg: de motivatiebrief... Als je geluk hebt overleef die de eerste selectieronde en word je ook uitgenodigd op sollicitatiegesprek: dé kans om je toekomstige werknemer te overtuigen van je kwaliteiten. Ellen van Randstad haalde haar droomjob binnen bij haar eerste sollicitatiegesprek. Op haar tips kun je dus vertrouwen.

 1.  Het cv kan je naar verschillenden bedrijven sturen zonder veel wijzigingen, maar een motivatiebrief moet je afstemmen op het bedrijf en de vacature.
 2.  Denk vooraf goed na wat je wil vertellen. Blijf zeker jezelf, maar denk vooraf na hoe je jezelf wil presenteren.
 3. Dikke don’t: zeg niet waar je slecht in bent. Als ze je de vraag stellen kun je het positief framen. Bijvoorbeeld: "Ik durf wel eens te laat komen, daarom vertrek ik altijd een kwartier vroeger."

Je eerste contract

Het is gebeurd, je hebt de job te pakken! Nu is het tijd om de deal te sluiten. Daar hoef je niet verlegen in zijn, tipt Ellen Soenens (24), HR junior officer bij Lybover.

 1. Het is niet omdat je een starter bent dat je wensen niet mag uitspreken!
 2. Geld is niet alles. Check ook zeker of extralegale voordelen, maaltijdchecks, een auto, een gsm, opleidingsmogelijkheden … deel uitmaken van de deal.
 3. Check vooraf eens wat je met jouw ervaring en kennis kan verdienen op online sites, zoals bijvoorbeeld salariscompas.

Het is niet omdat je een starter bent dat je je wensen niet mag uitspreken

— Emilie

Work-lifebalance

Wanneer je aan de slag bent, ziet je leven er plots helemaal anders uit dan voorheen. Heb je nog tijd in het weekend voor de jeugdbeweging? Kan je nog blijven trainen bij de voetbalclub? Lifegoal coach Mien Gheysens geeft je enkele tips om je privé- en werkleven te combineren.

 1. Wees gefocust op wat er wel kan. Wil je je vrienden zien en sporten? Dan kan je gaan sporten met je vrienden!
 2. Stel prioriteiten. Stel jezelf de vraag waarom je bepaalde dingen doet en wil doen.
 3. Ikzelf heb heel lang getwijfeld om keuzes te maken tussen dingen. Maar in plaats van een hobby compleet stop te zetten, kan je altijd beginnen met de uren van jouw hobby verminderen.

Voilà, jij bent klaar om vol zelfvertrouwen de vacaturedatabank in te duiken en de eerste stappen op de werkvloer te zetten.

Wil je zelf proeven van de techonologie- en belevingsbeurs en jezelf van veel inspiratie en misschien zelfs een droomjob verzekeren? Dan kan je vrijdag en zaterdag nog naar MNM What's NXT afzakken in Brugge.
Alle informatie vind je hier!

Meer zoals dit...

Meer MNM?

Check onze socials en de MNM-app om zeker niets te missen.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet