Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Het Grootste Galabal

Back To The 80s, 90s & Nillies

MNM50

“Het allerleukste aan introvert zijn is dat je weinig nodig hebt om gelukkig te zijn”

generation m

di 19 apr. - 8:20

33% tot 50% van de wereldbevolking is introvert. Toch is extravert zijn de norm. Dat zorgt voor botsingen en in het geval van introvert Ellen Jansegers voor een burn-out en een depressie. Ze schreef er het boek ‘Zwijgen is goud, introvert in een extraverte wereld’ over. In Gen M deelde ze haar wijsheden met Dorianne. “Ik heb mijn introverte aard lang onderdrukt waardoor mijn batterijen altijd leeg waren.”
Dorianne en Ellen Jansegers

Ellen Jansegers was 30 toen ze ontdekte dat ze een introvert was. Een boek deed voor haar de puzzelstukjes in elkaar vallen. Nu schreef ze er zelf een boek over.

Hoe weet je of je intro- of extravert bent?

Maar hoe weet je nu eigenlijk tot welk kamp je behoort? “Eigenlijk heeft het te maken met waar je energie uithaalt. Als introvert haal je die energie uit alleen zijn,” weet Ellen. “Extraverte mensen hebben er voldoende aan om na hun werk een uur in de zetel te ploffen en kunnen daarna alweer met vrienden op stap.” Voor introverte mensen ligt het anders, die hebben wat meer tijd nodig om op hun plooi te vallen. 

 

Het gaat ook over hoe goed je prikkels kan verwerken. Voor introverte personen gaat dat wat trager.

— Ellen Jansegers

Extravertie is de norm

In onze maatschappij kunnen vooral extraverte mensen goed gedijen. "Er wordt nu eenmaal eerder geluisterd naar de tafelspringers dan naar de rustige mensen in de ruimte," verduidelijkt Ellen. Toch probeert Ellen niet langer te voldoen aan de norm. "Ik heb mezelf heel lang gepusht om extraverter en luider te zijn dan ik was. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik me nooit kon opladen en daardoor was mijn batterij kapot." Ze heeft dan ook een belangrijk advies voor de mede-introverte luisteraars: "Het is belangrijk dat je minder gaat doen wat mensen van jou verwachten en meer gaat luisteren naar wat je zelf nodig hebt." Amen!

Meer zoals dit...

Meer MNM?

Check onze socials en de MNM-app om zeker niets te missen.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet