Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Shop

Doe mee

De Strafste School 2022

MNM50

“In plaats van feedback over mijn project, gaf mijn prof opmerkingen over mijn lichaam.” 

generation m

do 29 sep. - 17:50

Dorianne zakte woensdagavond met Generation M af naar de VUB. Niet om een college of openingscantus mee te volgen, maar om het met jou te hebben over grenzen stellen. Wanneer ging iemand al eens over jouw grenzen heen? Lore, Pieter en Ayah deelden hun verhaal in Generation M. "Mijn vrienden profiteerden van mij om hun huiswerk te maken."
Dorianne op de VUB

Al de hele week staat in Generation M het onderwerp grensoverschrijdend gedrag centraal. Door daar samen over te praten schrijven we mee aan een grote Syllabuse, een soort handboek over grensoverschrijdend gedrag. Het initiatief komt van de Genderkamer, die het handboek aan alle universiteiten en hoge scholen zal bezorgen. Op die manier hopen ze dat studenten er in de toekomst niet meer mee te maken krijgen. Belangrijk, want ook in ons hoger onderwijs komt grensoverschrijdend gedrag voor.

"Mijn prof maakte mij belachelijk voor heel de klas"

Studente Ayah (20) maakte dit spijtig genoeg mee. Ze had moeite met een ontwerpopdracht waarbij ze een meubel moest maken op basis van haar eigen afmetingen. Ayah vroeg haar professor om hulp, maar kreeg een opmerking over haar lichaam in de plaats: "De docent begon dingen te zeggen als: je bent slank, je hebt een kleinere buste, … zaken die absoluut geen betrekking hadden op het creatieve aspect van mijn opdracht.” 

Ook andere (vrouwelijke) klasgenoten kregen grensoverschrijdende opmerkingen. Zo zei de prof tegen een groep meisjes over het meubelstuk: “Jij gaat er niet kunnen opzitten, jij ook niet en jij al zeker niet.” Dat laatste tegen het zwaardere meisje van de groep. De docent maakte daarnaast ook racistische opmerkingen.

Wat te doen?

Aangezien studentenbegeleiding niet anoniem is, stapte ze naar een externe organisatie die gelinkt is aan de universiteit. Hier kon het wel anoniem. Daar voelde ze zich niet serieus genomen, ook niet toen ze een doktersbriefje had met bewijs dat haar mentale gezondheid eronder leed. Ook haar brief naar de rector bleef onbeantwoord. 

Heel spijtig, vindt Annelies Despalier, ombudsvrouw van de Genderkamer: "De meeste universiteiten en hoge scholen hebben wel goeie meldpunten, die zich ook volop aan het bijspijkeren zijn." Ook bij de Genderkamer zelf kan je meldingen doen. 

 

Dit jaar zijn er meer dan dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Dat toont vooral aan dat we erover aan het praten zijn.

— Annelies Despalier

Profiterende vrienden

Praten doet ook Lore (21). Haar eigen vrienden gingen over haar grenzen heen: “Ik kan heel moeilijk nee zeggen, dus als er dan huiswerk gemaakt moest worden, vroegen vrienden of ik hen wilde helpen of het voor hen wilde doen. Dat maakte mij de dupe, want ik werd gezien als diegene die aan fraude deed.” 

Pas de laatste jaren heeft ze geleerd haar grenzen beter te bewaken: “Ik ben ook veel betere vrienden tegengekomen die me tegenhouden om zo'n dingen te doen. Maar nee zeggen blijft moeilijk."

Ongewenste aanrakingen

Ook Pieter (18) heeft moeite met nee zeggen. Deze zomer zorgde dat voor een moeilijke situatie tijdens een date. Zijn date greep naar zijn broek en begon hem ongewenst aan te raken: “Ik was echt helemaal in shock. In het moment zelf wist ik helemaal niet wat te doen.” Daarna zei ze heel kortaf dat ze naar huis wou. “Op weg naar huis besefte ik dat het echt niet oké was wat gebeurde en ik me er echt niet goed bij voelde. Toen ben ik beginnen wenen.”

Iemand niet willen afwijzen, terwijl diegene iets doet bij jou wat je echt niet leuk vindt. Wat doe je erna? “Ik heb dat eerst lang voor mezelf gehouden, uit schaamte. Uiteindelijk heb ik het aan een vriend verteld, die mijn gevoelens ook bevestigde. Daarom deel ik het nu ook aan anderen.”

Wil jij ook jouw verhaal delen om anderen te helpen? Schrijf het neer in de Syllabuse!

Meer zoals dit...

Meer MNM?

Check onze socials en de MNM-app om zeker niets te missen.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet