Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

MNM50

de mnm blokhut

Jaimy overwon zijn donkere gedachten: "Ik weet nu als er iets zwaars aankomt, dat ik het aankan."

generation m

di 10 mei - 9:11

Met de campagne ‘Kom Uit Je Kop’ wil het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie mannen stimuleren te praten over hun mentaal welzijn. Jaimy is 23 en kijkt terug op een periode van donkere gedachten en een suïcidepoging. Hij getuigt in Generation M dat praten werkt en dat je er uiteindelijk sterker uitkomt. "Je voelt je altijd heel alleen met je gedachten, een open babbel kan daarom heel opluchtend zijn.”
Dorianne en Jaimy

Mannen, kom uit je kop

Drie op vier suïcides gebeurt door mannen. Dat cijfer motiveerde de campagne ‘Kom Uit Je Kop’ van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. Het cijfer doet Jaimy schrikken, maar hij begrijpt ook waarom mannen de drempel om open te praten over gevoelens moeilijk over kunnen: “Als een man weent of zijn gevoelens uit, wordt die snel aanzien als iemand die niet sterk in zijn schoenen staat.”

Als man word je verwacht sterk te zijn

— Jaimy

Een traumatische gebeurtenis gooide het leven van Jaimy een aantal jaren terug overhoop, waarna hij lang met donkere gedachten rondliep en een suïcidepoging ondernam. Ook bij hem duurde het een hele tijd voor hij zijn verhaal kwijt durfde: “Je voelt je eerst heel eenzaam. Je denkt dat je niet normaal bent, omdat je iedereen rondom jou gelukkig ziet. Daarom durf je er niet over te praten.”

De eerste stap

Beetje bij beetje begon Jaimy zichzelf te isoleren: “Ik stopte met weggaan met vrienden. Je kunt het toneel gewoon niet blijven spelen. Doen alsof alles oké is kan je niet lang volhouden.” Dat was een heel zware tijd voor Jaimy.

 

 

Innerlijk is het iets dat aan je vreet, dat altijd bij jou is

— Jaimy

Uiteindelijk vond hij de moed om erover te praten. Hij zocht professionele hulp en nam ook twee vrienden in vertrouwen: “Ik zag het uit de hand lopen en daarom heb ik het gedeeld met twee beste vrienden.” Dat was voor hem zijn eerste stap uit een donker dal.

Een belangrijk deel van het proces is om iemand te vinden waartegen je je verhaal kan doen

— Jaimy

Ondertussen kan Jaimy terugkijken op deze periode uit zijn leven als een les. “Het heeft me gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Als er nu iets zwaars op mijn pad komt, weet ik dat ik het aankan. Na zo’n zware periode doet die zekerheid deugd.”

Een babbel

Voor mensen die zich momenteel nog op een ander pad in hun journey bevinden heeft Jaimy deze bemoedigende woorden: “Praat open met mensen. Je bent misschien bang om een stempel te krijgen, maar het zal je verbazen hoeveel respect mensen voor je hebben wanneer je open bent. Een open babbel lucht zoveel op.”

Niet schrikken, maar begrip tonen en luisteren, dat doet zoveel

— Jaimy

Tegelijk heeft Jaimy een boodschap voor mensen die zich rondom mensen met mentale moeilijkheden bevinden. “Op de man af vragen of iemand met suïcidegedachten kampt is de beste interventie, zodat ze er open kunnen over spreken. Niet schrikken, maar net begrip tonen.” Ook regelmatig checken bij vrienden hoe het gaat en ze blijven uitnodigen is belangrijk. Zo maak je hen duidelijk dat ze ertoe doen en dat je om hen geeft. "Mensen denken dat als ze erover spreken, het erger wordt, terwijl dat net niet zo is. Praten helpt!"

Dankjewel Jaimy voor je inspirerende getuigenis!

Heb je zelf nood aan een babbel? Dan kan je 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. Je kan ook chatten via tele-onthaal.be.
Zit je met vragen over zelfdoding? Weet dat je altijd terecht kan op de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813, of op zelfmoord1813.be.
Specifiek voor jongeren is er ook Awel op telefoonnummer 102. Je kan ook chatten op awel.be.

 

Meer zoals dit...

Meer MNM?

Check onze socials en de MNM-app om zeker niets te missen.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet