Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Het Grootste Galabal

Back To The 80s, 90s & Nillies

MNM50

Jonge mantelzorgers doen hun beklijvend verhaal

lichaam/geest

ma 14 okt. - 6:07

Linde, Stijn en Mercy, drie doodgewone jongeren, waren vandaag te gast bij Planeet De Cock op MNM. Linde zorgt voor haar zus, Stijn voor zijn vader en Mercy voor haar hele gezin. Ze zijn eigenlijk mantelzorgers: personen die extra hard hun hulp aanbieden aan personen in hun familie die het fysiek of mentaal niet gemakkelijk hebben.
mantelzorg

Het leven van Linde, Stijn en Mercy zijn ingrijpend veranderd.

Linde

Linde Deleenheer (20) zorgt voor haar jongere zus met een autisme spectrum stoornis en mucoviscidose.

“Ik ondersteun mijn mama met het huishouden. Ik zorg ook dat mijn zus haar medicatie neemt. Dat doe ik al sinds haar geboorte.”

Stijn

Stijn Vroman (20) zorgt voor zijn alleenstaande vader en jongere zus. Ongeveer tien jaar geleden overleed de moeder van Stijn, waarna z’n vader in een depressie sukkelde. Daarnaast heeft z’n ook veel last van fysieke klachten.

“ Mijn vader lijdt aan chronische nek- en rugklachten. Je mist enorm veel van je jeugd. Je hebt geen tijd om jong te zijn, je wordt heel snel volwassen. Het is belangrijk om erover te praten met lotgenoten omdat je elkaar begrijpt. Je hebt een band die niet te beschrijven valt.”

Mercy

Mercy Amoako Addai (18) helpt haar hele gezin in het huishouden. Haar moeder zit nog in Ghana.

“Ik zorg voor heel mijn familie. Wij hebben niet echt een groot probleem zoals Linde. Maar, ik doe het huishouden thuis: koken, kuisen, … Ik ben het enige meisje thuis dus daarom neem ik die taken op mij.”

Young Heroes

Alledrie zijn ze het gezicht van 'Young Heroes', een actie om jonge mantelzorgers een hart onder de riem te steken. De organisatie wil het taboe rond mantelzorgers openbreken.

Meer info vind je op de website van Young Heroes!

mantelzorg

mantelzorg

Meer zoals dit...

Meer MNM?

Check onze socials en de MNM-app om zeker niets te missen.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet